In augustus 2015 kwam ik tot een besef wat mijn wereld op z'n kop zette en waardoor ik er 6 jaar later achter kwam wat mijn missie is.
Namelijk: startende ondernemers binnen 1 maand helpen aan hun eerste betalende klant zodat zij met vertrouwen en plezier hun bedrijf opstarten.

Via Parijs en São Paulo ontdekte ik mijn interesse in het ondernemerschap

Direct na m'n studie verhuisde ik naar Parijs omdat ik de mode in wilde. Ik startte bij Sarenza, de Franse concurrent van Zalando. Sarenza zocht iemand die de Nederlandse versie van hun website kon lanceren: saranza.nl. Ik had geen ervaring met e-commerce maar ging ervoor en wist na een jaar hoe je een webshop runde van A tot Z. Dankzij deze baan ontdekte ik mijn passie voor de online wereld: online is alles te tracken, en door middel van technologie kun je eindeloos uitbreiden. Dat vond ik super fascinerend. De modewereld daarentegen bleek minder mijn ding: het bracht consumerism in me naar boven, wat me niet aanstond. Dus na 3 jaar Parijs besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe plek: São Paulo.

De economie van Brazilië was destijds enorm opkomend, en de kansen in e-commerce waren enorm. Ik zag dat Braziliaanse websites achterliepen op soortgelijke sites in Europa qua functionaliteit en design. En toen begon het ondernemersvlammetje ineens te branden: ik besefte me dat ik anderen kan helpen met mijn opgedane kennis en ervaring.

São Paulo zou echter niet de plek worden voor m'n ondernemersavontuur: de leefkwaliteit is er relatief laag ten opzichte van West-Europa. Al na zes weken besloot ik terug te keren naar Nederland.
Mireille Parijs
If you have a dream, give it a chance to happen
- Richard Devos
Mireille Paris

In San Francisco leer ik 3 cruciale ondernemerslessen

Mijn plan B indien Brazilië niks zou worden was een tweede studie. Dus ik startte een tweede master in Rotterdam, waar m'n mede studiegenoten en ik o.a. werden uitgedaagd een toekomstige app te bedenken. Tijdens de eindpresentatie zag een Amerikaanse investeerder onze pitch en wilde investeren. "Dit is m'n ondernemerskans!" dacht ik. "Gaan met die banaan!"

Met twee co-founders ging ik aan de slag. We ontvingen een investering en verhuisden een tijdje naar San Francisco.

Ondernemer zijn in Silicon Valley werkend aan een coole app: ik leefde m'n droom, maar toch klopte het niet. Ik kreeg geen voldoening uit het runnen van dit bedrijf. We hadden met z'n drieën noch plezier, noch een gevoel van vrijheid. Daarnaast voelde ik ondanks de investering toch financiële onzekerheid: we hadden namelijk geen enkele klant en ons salaris (minimumloon) haalden we volledig uit de investering. Na een jaar was het geld op. Verslagen verklaarden we ons bedrijf failliet.

Ik geloof er sterk in dat we de beste lessen leren door onze grootste tegenslagen. Het beëindigen van m'n startup avontuur was zo'n moment. Dankzij het faillissement besefte ik mij 3 belangrijke dingen. Allereerst: om een succesvol product te maken dat waarde toevoegt is het essentieel om snel te lanceren. Want als je het lanceringsproces versnelt, kom je er sneller achter of je iets in handen hebt waar mensen daadwerkelijk wat aan hebben.

Daarnaast realiseerde ik me hoe belangrijk het is om te starten vanuit een probleem, en te checken of dat probleem de moeite waard is om op te lossen. Tijdens het startup avontuur hadden we wel klantonderzoek gedaan, maar niet op de juiste manier. We dachten dat we een probleem oplosten, maar in realiteit was er geen probleem. Hierdoor werkten we een jaar lang aan een product waar niemand op zat te wachten.

En dat brengt mij op mijn derde grote les: ik besefte mij hoe cruciaal het is om zo snel mogelijk je eerste betalende klant te vinden. Want betalende klanten zijn jouw ticket naar vertrouwen, plezier, en financiële onafhankelijkheid.

Na Tokyo viel het kwartje


Een baan in loondienst en een gebrek aan voldoening verder besloot ik naar Tokyo te verhuizen om bedrijfsinspiratie op te doen. Het plan: een nieuw bedrijfsidee vinden om mee terug te nemen naar Nederland.

Ondanks Tokyo's inspirerende omgeving was er niks dat echt bleef hangen. Ik kwam een hoop problemen tegen, maar was niet enthousiast genoeg om ze op te lossen.

Bij terugkomst in Nederland testte ik daarom naast m'n baan in loondienst verder, telkens denkend vanuit het probleem zoals m'n startupavontuur me had geleerd.

Zo lanceerde ik de Healthy Smoothie voor de bedrijfskantine, de Premium Marktplaats voor drukke mensen, m'n memeboeken avontuur voor jonge moeders die memes en fysieke fotoboeken waarderen, m'n kinderboeken avontuur, en de geboortekaartjes webshop voor millennial vrouwen met veel zwangere vriendinnen, om een paar ideeën te noemen.

Maar ik zag mij deze bedrijven niet voor langere tijd runnen.

Okinomiyaki surprised
In Tokyo kwam ik op het briljante idee om een copycat van Genki Sushi - een grote sushi chain - te openen in Nederland. Toen ik me besefte dat ik absoluut niet wil dealen met rauw eten en sowieso niks weet van offline food, veegde ik dit idee gelijk weer van tafel
Mireille Parijs
Langzamerhand ontdekte ik een paar patronen waar mijn bedrijven op strandden: ik pakte problemen op die niet bij me pasten, dacht te groots en te moeilijk, had klanten waarvan ik niet blij werd, en probeerde mijn product of service door de strot van m'n klant te duwen.

Hieruit trok ik nieuwe lessen: het heeft geen zin om lukraak iets te willen oppakken als je hart er niet ligt. Want klanten voelen dat en prikken daar zo doorheen. Daarnaast is het cruciaal om te weten voor wie je iets maakt. Want als je daar geen helder idee van hebt, dan zal je nooit een service kunnen bieden die daadwerkelijk waardevol is voor iemand.

Hierdoor begon het krachtige besef te dagen dat je niet moet beginnen bij het probleem, maar juist bij een klant met een probleem, in een domein waar jouw hart ligt. Want alleen op die manier is het een win-win situatie: je levert toegevoegde waarde voor je klant én zet iets op waar jij energie van krijgt. En dat brengt geld in het laatje!
Your purpose in life is to find your purpose and give your whole heart and soul to it

Hoe corona me een wake-up call gaf m'n leven drastisch te veranderen

Toen door corona begin dit jaar de avondklok inging raakte ik in een enorme dip. M'n leven was zo'n enorme sleur dat ik van verveeldheid niet meer wist waar ik het moest zoeken: opstaan, ontbijten, werken, lunchen, werken, eten, sporten, slapen. Ik voelde me net Bill Murray uit Groundhog Day.

Als ik lang genoeg niet lekker in m'n vel zit kom ik in actie. Dus op een dag greep ik naar inspiratie. Die vond ik in podcasts en een advertising boekje van Erik Kessels 'Failed It!' (Phaidon, 2016). Hij schrijft "If you don't feel like an idiot at least once a day, you need to work less and play more", en "Don't be boring". Ik voelde me gelijk aangesproken. Wanneer was de laatste keer dat ik me een idioot voelde? Vroeger voelde ik me regelmatig een sukkel, maar sinds corona allesbehalve. En 'don't be boring'? Mijn leven was eentonig van het moment dat ik opstond tot het moment dat ik naar bed ging.

Na een maandenlange inner journey wist ik: ik wil startende ondernemers helpen om met plezier en vertrouwen hun bedrijf op te starten

Tijdens het soul searchen dat daarop volgde kwam ik erachter dat ik graag weer fulltime wilde ondernemen. Waar wat dan?

Na een maandenlange inner journey besefte ik me dat ik altijd goed ben geweest in informatie verzamelen en kennis delen. M'n blog ben ik jaren geleden vanuit die gedachte gestart. En toen had ik het ineens: als bedrijfsideeën in korte tijd lanceren en animo testen één van mijn sterkste kanten is, waarom dan niet anderen leren hoe zij dit voor hun bedrijf kunnen opzetten? Ik heb gedurende de afgelopen jaren extreem breed geëxperimenteerd met verschillende concepten en technieken!
Mireille_dress

Zo, wat een verhaal hè

Even iets luchtigers. Mensen die me kennen weten dat ik enthousiast en nieuwsgierig ben, en m'n ongezouten mening geef als je erom vraagt (soms ook als je er niet om vraagt ;-)). Ik geef je graag een schop onder de kont, omdat ik weet dat de wereld mooier wordt als jij jouw talent benut. Als jij een echte doorpakker bent en er volledig voor gaat, dan zijn wij een match.

Als je mij goed zou kennen, zou je weten dat ik...

...sinds corona een ware chef-kok ben. Nou ja, bijna dan. Vrienden vinden m'n risotto 'beter dan die van de Italiaan', en over m'n okinomiyaki - Japanse hartige pannekoekjes - raken meerdere familieleden en vrienden niet uitgepraat. Steek die maar je in je zak!

...tijdens een wandeling of fietstocht enorm gelukkig word van podcasts met een goed verhaal. Kan van alles zijn. Startup van Gimlet Media, Serial Season 1, De Blankenberge Tapes, To live and die in LA, Laura H, De Man en de Maan, Chameleon Hollywood Con Queen, of De brand in het landhuis om er maar een paar te noemen. Tips zijn altijd welkom!

...een enorme theeleut ben. Ik zou niet weten waar ik zou zijn zonder thee. M'n dag is niet begonnen zonder een grote kop. Heerlijk! M'n nieuwste obsessie is matcha thee, wat een feest!

...introvert ben, en de zondag voor mezelf blok om te rechargen. Dan laat ik me graag inspireren door m'n mode-, lifestyle- en design tijdschriften, en advertising en marketing boeken.

...graag fictie lees,  vooral Engelstalig en Franstalig. Zoals A Little Life - Hanya Yanagihara , When breath becomes air - Paul Kalanithi, Normal People - Sally Rooney, L'île - Anne Wiazemsky en Bonjour Tristesse - Françoise Sagan. Er gaat niks boven een livre de poche lezen op een zonnige lentedag in de Jardin du Luxembourg (als je in Parijs bent), of met een boek in het weekend naar een café en een beetje dagdromen.

...heel graag naar een salsafeestje ga, althans wanneer het weer verantwoord kan!

Inspiratie_vogue

En nu even terug naar jou

Als je het helemaal tot hier hebt gelezen dan voel ik me vereerd! Ik ben super benieuwd naar jou. Wat bracht jou op m'n website? Ben je net gestart en ben je nog erg zoekende naar wat je nou precies moet oppakken om aan klanten te komen? Heb je al van alles geprobeerd om die klant te vinden maar is het nog niet gelukt? Wat het ook is, laat het me weten!